Monday, September 27, 2010

Raya Back East! Woot Woot!

Hmmnnn, ramai juga orang kata kalau kawin dengan orang dekat senang. Kalau raya tak yah gadoh masam muka. Dalam satu hari boleh raya rumah dua-dua belah pihak, no problem. Bagi I yang kawin dengan orang jauh pulak, memanglah tak dapat nak ulang-alik rumah mom and mentua tiga empat kali dalam satu hari. Tapi, memang langsung tak mendatangkan masaalah bagi kitorang berdua suami-isteri. In fact, I feel so blessed tau dapat rasa dua suasana yang berbeza dan berpeluang merasai keseronokan dan kemeriahan beraya di dua buah negeri yang berbeza. In our 11 years of marriage setakat ini, tak pernah pun masam muka or ada drama swasta pasal nak balik kampung siapa, bila, berapa lama, tak fair bla bla bla. Bila kita seronok beraya both sides, maka our children pun akan turut sama. Both sides pun dia akan suka, InsyaAllah. Yang penting, kita sendiri ikhlas, our own parents and our in-laws sama-sama kita ambil berat. I rasa kawan2 bloggers pun begitu juga kan? I dapat tengok thru your blogs that u guys pun feel the same way that I do.

Raya this year, we departed for Terengganu on the 2nd of Syawal, and stayed there till the 6th of Syawal. Kat sana, kalau pegi beraya 6-10 houses in one day tu kira perkara biasa lah, as ramai saudara-mara yang duduk dekat-dekat kan. Yang I senyum sampai sekarang is, in every house yang kitorang pegi, mesti akan dihidangkan dengan air minuman berkarbonat yang pelbagai warna. Ini memang trademark =) Bagi I yang tak minum gassy drinks ni, dok la menunggu mana la rumah yang serve air lain ya, tekak dah haus gatal2 nih =) masa baru2 kawin dulu, ada la segan2 dok diam2 kan, now dah lama ni, I sendiri gi dapur cari air kosong lah hehehe.

Kat sana kalau raya orang buat nasi dagang, nasi minyak, lakse, tapai, ketupat daun palas. My MIL's specialty is her kuah kacang berdaging, my hubby's favourite tu. Tapi Superheroes ni, mesti nak ada jugak macaroni, spaghetti, nugget and also KFC and Pizza Hut!

Aktiviti wajib selain dari ziarah relatives, the best for the kids ialah, mandi laut and main pasir! Nearly daily we went off to the beach either Pantai Teluk Lipat or Pantai Teluk Bidara. We also went visiting to Marang and Kemaman. Memang seronok. Masa tengah bergembira memang lah tak rasa penat. When we reached home in BJ malam Rabu tu, baruuuuu la rasa letihhhhh sangat. One whole week of hectic schedule kan. So, the next day tu we just lepak kat rumah nak regain balik strength to sambung raya back in the Klang Valley pulak kan =D








Syioknya Raya!

9 comments:

Lady of Leisure said...

hi dear.. i agree... i pun sama macam u both kampung sangat jauh alhamdulillah belum pernah gaduh lagi nak balik mana, and both parents pun sangat bertimbang rasa and memahami..and i sangat setuju, kita boleh rasa dua pengalaman raya yg berbeza kan..
:)

jEM said...

dear...u pun balik terengganu...hehe ramainya blogger2 ni org2 terengganu...anyway pantai tu is a'must' kalau balik TRG! my kids mmg tak puas kalau tak ke beach!

Drama Mama said...

omg!!! azan is soooo cute! aunty gerammmm ok!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

superheroes' mom said...

ladyleisure, yup2. memang best experiencing diff lifestyle and culture and local delicacy right? very enriching i think

superheroes' mom said...

jEM, my hubby from sana :) memang pantai destinasi paling dirindui oleh the kids hahah

superheroes' mom said...

DM, I dah potong rambut diaaaaa...... pendek giler.... huwaaaaaa :'(

ERMAYUM said...

my hubby trg kita gak - ha air color2 i siang2 tanya ada air masak tak hehe gassy dia bukan cam coke pepsi this is local gassy pelik skit kat tekak i :)nasib apa2 gassy pun i tak gemar sgt
betul2 balik kg mesti kena singgah pantai :)

superheroes' mom said...

ernayum, mmg pelik sikit rasa dia, and very the very the manissssssss!!

kalau dah balik pantai timur, harussss ke pantai kan?

superheroes' mom said...

ernayum, mmg pelik sikit rasa dia, and very the very the manissssssss!!

kalau dah balik pantai timur, harussss ke pantai kan?

OF LOVE. OF LIFE. OF US

Daisypath Anniversary Years Ticker