All time favourite of many. Why don't you give it a try!
Bahan-bahan:
3 biji telur
4-5 ulas bawang putih
5-6 ulas bawang merah (shallots)
3-4 sudu besar cili kisar (tambah if u want more pedas)
Sedikit belachan (must put in for extra ooommpphhh!)
1-2 sudu besar oyster sauce
1 sudu besar gula/gula melaka/nisang
2 sudu besar air asam jawa
1 biji bawang Holland (potong bulat)
Garam secubit (I didn't put in cos I rasa dah masin with the oyster sauce and belachan)
Minyak untuk menumis
Cara:
1. Potong nipis bawang merah, bawang putih.
2. Tumis bahan-bahan di atas bersama belachan dengan minyak yang telah dipanaskan hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar, kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan gula, kacau rata.
5. Masukkan air asam jawa.
6. Masukkan garam and/or oyster sauce. Kacau dan tambah air sedikit.
7. Masukkan bawang Holland dan letak telur. Biar hingga putih telur sedikit masak kemudian kacau hingga telur pecah.
8. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas/nasi lemak panas atau roti ;-)
12 comments:
aiseh! menarik ni kak. dah la pikir nak buat nasi lemak ni..shall give it a try! yummeh!
http://twinkywinkystars.blogspot.com
give it a go DM. But make sure makan masa panas2 k ;-)
bolehlah ku cuba!!
silakan silakan.... =)
ermm..ngan nasi kosong je pun best!!
i suka sambal telur pacah ni nad sometimes tu i add ikan bilis yg dah goreng garing2 dlm ni...ada crucnhy2 skit :D
my mom pun suka buat sambal telur pecah nih! sedappppppp!!!!!! :D
zatil, betul tu ;)
zatil, betul tu ;)
zarin, best betul lah your idea tu! next time i nak campur ikan bilis garing! yummynya...
fizaMior, mmg best kan.... ;)
yup da buat da mlm smlm, utk supper..
tapi ada lebih so arini panas balik, buat breakfast :) thanks!
Post a Comment