Thursday, March 10, 2011

SHM's Sambal Tumis Telur Pecah

All time favourite of many. Why don't you give it a try!



Bahan-bahan:

3 biji telur
4-5 ulas bawang putih
5-6 ulas bawang merah (shallots)
3-4 sudu besar cili kisar (tambah if u want more pedas)
Sedikit belachan (must put in for extra ooommpphhh!)
1-2 sudu besar oyster sauce
1 sudu besar gula/gula melaka/nisang
2 sudu besar air asam jawa
1 biji bawang Holland (potong bulat)
Garam secubit (I didn't put in cos I rasa dah masin with the oyster sauce and belachan)
Minyak untuk menumis

Cara:

1. Potong nipis bawang merah, bawang putih.
2. Tumis bahan-bahan di atas bersama belachan dengan minyak yang telah dipanaskan hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar, kacau sehingga pecah minyak.
4. Masukkan gula, kacau rata.
5. Masukkan air asam jawa.
6. Masukkan garam and/or oyster sauce. Kacau dan tambah air sedikit.
7. Masukkan bawang Holland dan letak telur. Biar hingga putih telur sedikit masak kemudian kacau hingga telur pecah.
8. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas/nasi lemak panas atau roti ;-)

12 comments:

Drama Mama said...

aiseh! menarik ni kak. dah la pikir nak buat nasi lemak ni..shall give it a try! yummeh!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

superheroes' mom said...

give it a go DM. But make sure makan masa panas2 k ;-)

zailamohamad said...

bolehlah ku cuba!!

superheroes' mom said...

silakan silakan.... =)

zatil said...

ermm..ngan nasi kosong je pun best!!

zarin said...

i suka sambal telur pacah ni nad sometimes tu i add ikan bilis yg dah goreng garing2 dlm ni...ada crucnhy2 skit :D

fizamior said...

my mom pun suka buat sambal telur pecah nih! sedappppppp!!!!!! :D

superheroes' mom said...

zatil, betul tu ;)

superheroes' mom said...

zatil, betul tu ;)

superheroes' mom said...

zarin, best betul lah your idea tu! next time i nak campur ikan bilis garing! yummynya...

superheroes' mom said...

fizaMior, mmg best kan.... ;)

azi who? said...

yup da buat da mlm smlm, utk supper..
tapi ada lebih so arini panas balik, buat breakfast :) thanks!

OF LOVE. OF LIFE. OF US

Daisypath Anniversary Years Ticker