Friday, April 15, 2011

Ayam Rempah Crispy SHM

Don't know whether it's the age factor or what, but I am not so fond of Ayam Goreng KFC anymore.. It was my very favorite when I was a kid, there's even a picture of me wearing a KFC t'shirt, proudly at that! It remained a firm favorite right up to college years. It was sad years when I lived abroad once upon a time ago, as KFC was not Halal certified in Scotland at that time. Lalu kat tepi kedai KFC, sedihhhh aje.... Those were the days lah..

But for the past couple of years, okaylah I admit since I termasuk dalam golongan mid-thirties ni, rasa tekak muak pulak with KFC. Rasa macam too salty, too lemak, too macam-macamlah. Jadinya, I pun buatlah resipi sendiri...


Here, my Ayam Goreng Rempah Crispy. Barulah tekak 'tua' ni lalu nak makan ayam goreng salut tepung.

Bawang merah, bawang putih, halia, jintan putih, ketumbar, kunyit diblend ya puan-puan. Add serbuk kari sikit and salt and pepper. Perap ayam dengan mixture ini for about 20 minutes.

Panaskan minyak. Salut ayam dengan tepung gandum, then roll kan ayam dalam telur yang telah dipukul. Gorengkan ayam hingga crispy ye! Jangan lupa masukkan daun kari untuk extra oommpphh.

Makan panas-panas. Pergh!

- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

zailamohamad said...

i guess tekak anak2 kita jelah kot yg boleh telan KFC ni kan, semuanya pengaruh iklan yang lebih

bolehlah cuba resepi ni nanti tapi i selalu buat celup ayam dalam telur dulu baru lumurkan tepung..baru tahu rupa2nya boleh juga terbalikkan cara ni

Ermayum said...

tgk resipe pun i tau dah sedap and bau goreng mesti wangi and menggoda dari jauh i selalu perap but lum pernah golek tepung and telur lagi will try next time:)

OF LOVE. OF LIFE. OF US

Daisypath Anniversary Years Ticker