Sunday, August 15, 2010

Hasil Tangkapan di Jalan Masjid India & Kampong Bharu

Seperti tradisi sejak tahun 70-an, my Dad mesti nak ke Jalan Masjid India masa bulan posa ni. Sebabnya, dia nak beli Beriani Kambing yang di jual di kaki lima kedai. Ada uncle tu akan buka meja kat situ every Ramadhan.Maka, bergegaslah kami ke sana around 3 something, because we know kat sana mmg sesaknya ya'amat! We nak masuk ke Jalan Masjid India tu pun tergedik2 slownye kereta, ramai kan. Lagipun, with a limited parking space mana ada org nak dapat parking kan. Lagipun nak beli Beriani sahaja. As always, just double park sajalah, nak dapat space nak double park pun susah tau... Adoiii. So, I pi beli beriani, Mr AKO and my mom and my son tunggu dalam keta. I bought 5 packets semua sekali. Tgh uncle tu nak sendukkan nasi yang ke 5 bungkus, penguatkuasa DBKL datang soh dorang angkut meja, kalau tak kena saman! Adussss.... mengangkut la dorang periuk belanga semua and pindah ke lorong tengah kedai. I ni pun terpaksa la menunggunya, padahal ada satu bungkus jek lagi nak disiapkan. At the same time, Mr AKO yang dalam kereta pun kena halau, "Beredar dari sini SEKARANG ya, kalau tidak saya SAMAN!" dia jerkah. Huh, garang! Tapi kalau dia tak buat macam tu mmg makin sesak la Jalan Masjid India tu =)

As I tunggu bungkusan ke 5 tu, Mr. Ako kena buat lagi satu pusingan. Kena tunggu lamaaaaaa jugalah sebelum keta  muncul balik, sebab buat satu pusingan pun lamaaaaa weyyyy, sebab keta jalan cam tortoise, sebab sesak sgt. Sambil I tunggu tu, I people watching la apa lagi. Best tgk vendors dgn barangan2 dorang yg nak dijual, and also all the pengunjung2 yang dtg untuk shopping raya etc. Kalau jalan kat Jalan TAR pun lagi best, banayak gelagat boleh dilihat =)

After that, kitorang melencong ke Kg. Bharu pulak, sebab nak beli kuih2 Pantai Timur :)

Hah, tu dia.... Kuih apa mau? Kaseri ada, wade ada, popia sambal ada, akok ada, tok aji serbang ada, roti jala inti kentang ada, somtam ngan kerabu perut juga tersedia..

My mom pulak nak nak jugak beli pulut mangga ni.. dia kata sebab teringat kitorang makan pulut mangga sedap sangat masa kat Bangkok dulu....

Mr. AKO pulak.... aduhaiiiii..... beli leg of lamb panggang! Tengok punya la besar ni... Tapi alhamdulillah, mmg sedap.... and adik yang jual ni kat kitorang teruja sangat kitorang beli the whole leg of lamb, dia siap bagi discount kaw-kaw punya... Yum yum. Masa sahur tadi I buat roast lamb sandwich, letak salad, onions, tomatoes with mayo mixed with paprika. 

My mom and dad came over to our place last nite also. Yang kelakarnya, Mr Ako siap beli bunga api masa kat Kg. Bharu, ingat nak bagi budak2 main lepas solat Terawikh. Tapi by then, semua mengantuk and tidur ZZzZZzzZZZ

Hmnnnn, hari nak berbuka kat umah ke kat luar ek? Belum decide lagi. You all punya plan apa plak?


8 comments:

Anonymous said...

setelah 4 hari berlalu asyik membeli kat bazaar, hari ni nak masak utk berbuka. simple je... buat creme caramel, main dish kuey teow goreng basah, air bancau, he..he..

salam ramadhan.

superheroes' mom said...

yup, sometimes rasa nak masak sendiri, tapi kadang2 nak beli saja kan. tapi kalau yang berkerjaya... masa weekdays tu rasanya tak dan nak masak kan, so baik beli aje. masa weekends, boleh masak and sediakan sendiri juadah buka puasa :)

Lady of Leisure said...

sedapnya lauk pauk and kuih2 muih esp akok tu.. last time i had akok masa i sekolah agaknya that was in terengganu.. sini susah jugak nak jumpa akok kan..

superheroes' mom said...

Lady, kat sini ekceli ramai gak org jual akok ni, area kg baru, area keramat, and area shah alam also. tapiiiiiii, nak cari yg sedap tu payah sikitlah. yg i beli ni pun tak sedap sgt :(

kalau nak yg kaw2, kene kat t'ganu lah kan, itupun ada yg buat x sedap juga. yg best kalau dia guna telur itik kan, baru kick

ERMAYUM said...

u g kl bazar tu tak jem ke dear- i takut masuk tak sempat keluar :) da pernah kena tahun lepas - ke u g early ? sian kan nak meniaga bulan posa pun penguatkuasa kacau

superheroes' mom said...

i pegi from shah alam at around 3-ish.... rasanya kalau pegi the next 2 weeks lagi sesak kot, sbb mesti ramai lagi org bershopping kan. I pegi sempat keluar, sebab singgah beli beriani aje, x singgah mana2 pun. and then hubs tunggu dlm keta. Kalau zaman takde anak dulu, kalau pegi sana, siap berbuka kat any kedai makan kat sana, but now no lah =)

ha'ah, depa kacau, pakcik tu dah niaga every ramadhan since the 70's lagi tau.. kira dah jadik icon dah tu =)

Drama Mama said...

wahh meleleh i tengok pohpis tu! that's my fave kuih of all!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

superheroes' mom said...

DM, i pun suka.... yang white kaler popia basah pun i suka gak, but belum beli lagi so far

OF LOVE. OF LIFE. OF US

Daisypath Anniversary Years Ticker