Saturday, December 12, 2009

Mee Bandung Belanga Udang Besar

I am a self-confessed eataholic, so that explains my 'debab'ness. I enjoy food very much and am not shy to show it. But lately, I had to make a conscious decision to cut down my food intake. Equally for vanity and health reasons of course. So, for the past month I have taken Usana Nutrimeal and Fibergy as a meal replacement. I consume the healthy and delicious shake for breakfast and dinner. So that leaves lunch. Lunch is my luxury meal as I can have any favourite food, but in moderation of course. The beauty of having consumed the health shake, I usually do feel rather 'kenyang' so even when having a heavenly lunch spread, I can't eat a large portion. Coz nanti rasa nak termuntah sebab rasa kenyang.

So anyway, nak cerita pasal Mee Bandung yang I makan masa lunch di restoran/cafe Belanga. Kat mana tu? It is located in the basement, where the link between Megamall - Gardens is. Near CIMB. Owner of the reataurant was the owner of Kelantan Delights. However, apart from offering Kelantanese delicacies, there are other popular Malaysian fare from other states as well. And boy, am I glad I had the Mee Bandung there. The gravy is thick with just the right amount of spice, and the prawns were huge. 5 udang besar dalam sepinggan mee. Nyums! I makan sekor jelah, lagi 4 ekor Mr Ako yang bedal.

Of course tidak boleh melawan Mee Bandung Pak Abu di Jalan Abdullah Muar tapi boleh dibanggakan jugak la pada hemat saya. Sapa pernah try mee bandung di Mee Bandung House belakang Hospital Tawakal KL? Saya dengar kat situ pun sedap tapi tak pernah try.

*sorry pics not clear, taken using BB

Mee Bandung Belanga

Keterujaan nak bersantapan

Ini nasi lemak biasa dimakan Mr Ako SETELAH membelasah sepinggan nasi dagang.....say whaaaaat? Tak fair dia makan banyak tapi kurus! huh

Ini dia tempatnya, sorry tak jelas ambil dari tepi pulak

beli doughnuts di KK kesayangan tapi tak makan pun.
beli buat anak2, cute doughnut bentuk pokok Xmas & Snowman :)

Sungguh enak masakan Muar. Teringat kesedapan Murtabak Singapore di Tg Agas, Muar. Juga Asam Pedas Sembilang di Parit Jawa. Juga Pau Muar. Kedai Kek Kim Leng. Eh, promo Muar pulak. Ok adios before I start salivating. Cheers!


18 comments:

zarin said...

psst..i dah link urs to mine...byw, the mee bandung looks delicious...lapaaar

Lady of Leisure said...

sedapnya gemuk2 udang tu.. know what.. i baru beli usana fibergy and nutrimeal.. ehehe.. this coming monday i nak start reset program..
:)
u dah lama pakai macam mana ek ok tak?

leni said...

u should go try mee bandung aziz dolmat, kg pandan kl..at the medan selera nearby sek. aminuddin baki.

we've been having the mee bandung since like, 15 years back, and it still taste the same!

and it's only RM3.50, mind you. where to get such dirt cheap price in kl these days? plus, it comes in amazingly generous portion and tak kedekut brg (prawns, beef, eggs, veggies) :)

Ms Lola said...

Nanti, bila (mak) I buat open house (ntah bila zaman), i ajak u, ok? Selalunya ada mee bandung muar. nanti u judge, ok? I ni kureng sket lah dgn mee bandung - tak reti nak appreciate.

LiAnA said...

ehh mcm menarik je USANA fibergy tu.. my hby amik supplement je.. pening kepala i tgk berapa botol daa dia beli kekeke...bukan murah tuh..

u org muar ker.. i lak my mil org muar.. kalau balik sana tak sah kalau tak cari bandung/mee rebus.. kopi 434 wajib tu hehe.. haa satey pun sedap.. balik muar rugi kalu diet ngeehee

yanasaja said...

yer pau muar yg ada telur puyuh dan aneka daging siap berasap2.ishhh sedapnye!!!

superheroes' mom said...

zarin, thanks for the link. satgi i link back ok. suka baca ur blog juge :)

superheroes' mom said...

ladyleisure, so far sangat ok usana products. in fact i memang recommend it :) i have lost 4kg so far and inches lost jugak. yang penting dh xde water retention and part 'flabby' dah kurang. hehe. kulit makin halus jugak.if u buat reset prog bebetul, mmg u will get good results. good luck.

superheroes' mom said...

leni, thanks for the info. will definitely check it out soon, tak sabar ni :) nyum nyum nyum :)

superheroes' mom said...

mslola, alahai bestnyer kan kalau gitu open house kat rumah u tu. jgn lupa invite i tau! hehehe

superheroes' mom said...

liana, usana products mmg bagus. even my doctor friend recomment it! my MIL, parents pun amik supplements usana. so far so good alhamdulillah. i pun amik essentials Ao Pro & Chelated Minerals.

i bukan org Muar, org subang aje :) tapi sister i nye hubby org muar, jadiknya mmg i tau gak le yg best2 kat sana tu. tp masakan johor mmg mantap :)

superheroes' mom said...

yanasaya, ya betul itu! :)

Lady of Leisure said...

wow bestnya i dengar pasal usana ni...
next week i baru leh start reset prog tu sbb this week my parents datang nak bawak dorang pi makan.. takkan i nak nengok jek kan wakaka..
btw nak tanya u..

masa reset program tu kan, pagi amik nutrimeal ngan fibergy, lunch ngan dinner amik nutrimeal je kan? after 5 days reset tu, pagi amik fibergy n nutrimeal, lunch amik nutrimeal n dinner no need kan? sampai kita capai berat badan yg kita nak tu then untuk maintain amik pagi makan nutrimeal dengan fibergy jer kan, lunch n dinner dah tak perlu...
am i right?
u lost 4kg? wow... dalam masa berapa lama ek nak lost 4kg tu?

to be frank i kuat makan(sangat kuat) wakaka...so mmg lepas amik ni nafsu makan ada kurang ek? kalau kurang alhamdulillah la... i nak buang skit habit makan banyak ni hihi..

dikwi said...

ladyleisure, sorry ek lambat balas. yes, what u mentioned tu betul urutannya. yg u cakap tu mmg the recommended way lah to lose the fastest and healthy way. kalau u betul2 disiplin, after the 5 days reset tu mmg berat akan turun but berapa kg tu depends on badan memasing.for me, so far i lost 4 kg ni dalam masa sebulan :) i still need to lose at least 6 - 7 kg lagi though... gumuks sgt hehe
oh ya, mesti minum 8-10 glassses of water tau. kalau tak, lambat turun.

Lady of Leisure said...

i nak kene turunkan dalam 10kg ni.. know what berat i skrg 60 yg sepatutnya 50 ekeke.. i makan tak ingat dunia...
lagi satu masalah i kurang minum air.. hope i boleh la tahan dalam masa nak reset nanti..kene minum banyak2 kan...
ya Allah tabahkan lah hatiku menjalani prog turun berat badan ni.. hihi..
:)
tq very much dikwi...really appreciate it..
:)

superheroes' mom said...

InsyaAllah u can do it dear :) As for me 50 kg tu berat I before beranak pinak :) Now I dont think I boleh kurang sampai 50kg. aim for 55kg aje. I mmg gumuks. Berat asal before Usana was 69.9! now 66kg. aim nak turun at least 6-7kg lagi.

Lady of Leisure said...

tapi i tgk u nampak ok.. u tinggi kan..
i ni rendang skit hehe..
insyaAllah next week i start reset prog tu.. this week tak leh start sbb my parents ada sini, tadi dorang baru balik kampung.. masa kat sini bawak dorang pi makan2 skit... i pun tumpang makan sekaki.. hehe..

superheroes' mom said...

hehe... biasalah lady, kalau bawak org makan, tak sah kalau kita tengok aje kan... nanti leleh plak air liur kita ;) i tak tinngi dear...i pun rendang..merayap2 aje kat bumi heheh... sbb tu i kena turunkan lagi berat badan ni...

OF LOVE. OF LIFE. OF US

Daisypath Anniversary Years Ticker