Wednesday, December 9, 2009

Sambal Udang Petai & Pucuk Paku

Howdy folks! One of my reader commented to me that lately ni I asyik tempek gambar and cerita pasal makan kat restoren aje, kenapa I dah gantung apron ke? Eh, no lah. Masih masak-masak. Tapi ada jugak hari yang I skip masak, biasa lah kan.

But I noticed that my hubby will crave for some home cooked meal every other day. Nasib baik bukan everyday kan? Kalau I tak masak rasa sayu aje bila dia balik and tanya, "Masak apa hari ni?" and I terpaksa jawab "Errr, ingat nak beli aje". Kan tak best kan?


So hari ni masak sambal udang petai and sayur pucuk paku. Nanti dia balik mesti seronok tengok dia makan :)

jom makan


Sambal Udang Petai

2 - 3 papan petai dikupas
400 -500 gm udang dikupas
4 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih kisar halus
belacan secukup rasa
1/2 cawan cili kisar
1 - 2 sudu besar air asam jawa
1/2 cawan air
garam dan gula secukupnya

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan putih hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan petai, air asam jawa dan belacan. Masukkan 1/2 cawan air.
3. Masukkan udang dan kacau rata hingga udang masak (2 minit). Masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Tutup api dan sedia untuk diNGAP!

14 comments:

Pink Mama said...

Sedap....sambal udang my favorite

LiAnA said...

aduhaiiii... 2 menu ni mmg feveret i..kalau mkn tak sedar nasi bertambah huhu...

Lady of Leisure said...

kedua-dua menu ni fav i... kalau makan macam ni mmg bertambah 2 or silap2 3 pinggan terus....
i mmg hantu petai...
ngan kulit2 pun i makan...
:D

razmanta said...

nampak mengiuurrkkaaann sambal udang petai tu..kalau makan ngan nasi panas2 memang leleh la peluh...

superheroes' mom said...

pink mama, I pun suka sangat. alamak, tapi tonsil u bengkak tu. nak telan air liur pun sakit nye, kesian kat u :(

superheroes' mom said...

liana, nasik bertambah2 tu lah yang I tak boleh tu sebab debab ni :)

superheroes' mom said...

lady leisure, owh u hantu petai ye. memang petai sedap. petai ni bagus kan untuk kesihatan especially part kulit dia. boleh makan lagi ye :)

superheroes' mom said...

razmanta, memang leleh peluh kalu makan. kalau tak dapat makan leleh air liur ;)

m@ said...

sngt terliurrr tgok sambal petai...:) lame dh x mkn.btw,salam kenal n thanx jd follower ma :)

superheroes' mom said...

ma, terima kasih singgah :)

sisdee said...

fav my son tau smbal udang petai tu huhuhu..besnya..baru 6 years dah minat petai huhuh

superheroes' mom said...

sisdee, wah terrer lah your son! bertambah lagi peminat petai kat malaysia kan. hidup petai!!! hehe

honeylanz said...

2-2 adala my fav tuh...sedappp

superheroes' mom said...

honeylanz... jemput...jemput... hehe

OF LOVE. OF LIFE. OF US

Daisypath Anniversary Years Ticker